Žiema, žiema, bėk iš kiemo!

Nuo seno Lietuvoje yra švenčiamos Užgavėnės - žiemos išvijimo ir pavasario pradžios diena. Per Užgavėnes ypatingas dėmesys buvo skirtas sočiam valgymui. Sotumas turėjo lemti gerus metus. Ritualiniai Užgavėnių patiekalai visoje Lietuvoje buvo kiauliena ir blynai, vėliau – spurgos. Valgydavo per Užgavėnes nuo 7 iki 12 kartų. Kiekvieną kartą reikėjo sočiai pavalgyti, kad būtum „sotus ir riebus per visus metus“.

Laikydamiesi tradicijų Kalvarijos globos ir užimtumo centro Socialinės globos namų gyventojai kartu su socialinių ir kitų darbuotojų kolektyvu taip pat paminėjo šią dieną. Minėjo ne bet kaip, o labai darbingai ir linksmai. Iš pradžių vyr. socialinė darbuotoja Laimutė priminė ir papasakojo gyventojams Užgavėnių papročius ir tradicijas. Keletas gyventojų pasidalino savo atsiminimais apie Užgavėnes iš jaunystės. Tačiau kalbas greitai pakeitė darbai – kepėme čirvinius blynus, senoviškai dar vadinamus „sausblyniais“. Plušėjo visi – vieni mušė kiaušinį, kiti plakė ir maišė tešlą, dar kiti darbavosi prie keptuvių. O kad darbuotis būtų linksmiau – užtraukėme dainą. Kai visos sočios vaišės jau buvo suruoštos prasidėjo Užgavėnių puota. Juk šią dieną badauti nevalia!

Socialinio darbo studijų programos
IV kurso studentė
Raimonda Degutė

20160209_111416
20160209_111527
20160209_112115
20160209_112758
20160209_113413
20160209_114013
20160209_114726
20160209_120142
20160209_121136
20160209_121311
01/10 
start stop bwd fwd